Gå til indhold

Det er ikke muligt at lave en fuldstændig totaløkonomisk beregning på, hvad det ville koste at rive Galgebakken ned og genopføre husene istedet for at renovere. Det ville kræve, en fuld projektering af begge projekter, og det ville betyde en stor ekstra udgift til rådgivere.

Sandsynligheden for, at den beregning ville falde ud til genopførelsens fordel, er meget lille, og derfor er de penge, der ville skulle bruges på at lave en fuldstændig totaløkonomisk beregning bedre brugt på Galgebakkens huse. Der er flere gode grunde til, at rådgiverne og BO-VEST anbefaler renovering istedet for nedrivning og genopførsel af Galgebakken. 

Her får du fem af dem: 

Der findes en renoveringsløsning vi tror på!

Den nuværende helhedsplan er væsentligt mere omfangsrig end den, der blev afprøvet i år 2016.

Der tages hånd om alle de kendte årsager til, at der i dag findes skimmel i Galgebakken.

Løsningen er gennemprøvet både teoretisk i computersimuleringer og fysisk med prøvehuse.Galgebakken får en frisk skimmelfri start, når alle organiske materialer i boligerne, hvor der kan leve skimmel i, fjernes og tilbageværende elementer afrenses.

Risikoen for ny skimmel er den samme, som hvis man byggede nyt.

 

Projektet er blevet optimeret og der er ingen eksperimenter eller uafprøvede tiltag i helhedsplanen.

 

Det er sandsynligvist dyrere

Erfaringsmæssigt er det dyrere at genopføre end det er at renovere.

Der er ikke flere penge at hente i Landsbyggefonden. Galgebakken modtager allerede maksimalbeløbet. Alt yderligere finansiering til en genopførelse skal finansieres via en huslejestigning.

Senest er der i år 2019 i 4Nord og 4Syd gennemført udbud, hvor det viste sig at være 20% dyrere at 'nedrenovere'. Dette for en bebyggelse med væsentligt mindre beton i konstruktionen end Galgebakken. Mere beton vil sandsynligvis gøre det endnu dyrere at rive Galgebakken ned. Forskellen viste sig for beboerne i 4Nord og 4Syd at være på 141 kr. / m2 / år. Eller hvad der svarer til 13.113 kr. / år ved en lejlighed på 93 m2.

 

Hvis vi man tager udgangspunkt i den erfaring, og forudtager, at en genopførsel af Galgebakken vil betyde, at helhedsplanen bliver 20% dyrere end den gældende helhedsplan vil det koste 300 mio. kr. ekstra at udføre en genopførelse.

 

Dette vil give en yderligere huslejestigning oveni det, helhedsplanen allerede giver,  på omkring ca. 200 kr. / m2 / år. For en A5 eller B5 bolig vil det udgøre en ekstraomkostning på ca. 25.000 kr. / år. 

Renovering kan gå i gang til næste år

Den renovering, der er på tegnebrættet kan igangsættes i første halvår af 2021. 

Hvis der skal laves en genopførelse, vil det kræve, at der bliver lavet et projektforslag til det, med myndighedsbehandling osv.


Det er forventningen at genopførelsen tidligst kunne komme i gang i år 2022, evt. senere, hvis der også skal laves ny lokalplan for området. 

Varmebesparelser ved genopførsel står ikke mål med de øgede anlægsomkostninger

Med den helhedsplan, der nu er på tegnebrættet, vil den energi, der skal til at varme boligerne op blive reduceret med 28-46% i forhold til nu. For D-boligerne endnu mere.

Hvis man opfører en ny bebyggelse, vil bygningerne kunne blive mere energieffektive, men i forhold til den helhedsplan, der er på bordet nu, vurderes det at beboerne kun vil kunne spare yderligere 20-46 kr. pr. m2 pr. år.

 

Genopførsel er dårligt for miljøet

40% af den samlede Co2 udledning på verdensplan kommer fra byggeri.

I Galgebakkens tilfælde vil der yderligere være en væsentlig CO2 udledning i forbindelse med nedrivning af den eksisterende bebyggelse. Galgebakken er opført i beton, og det kræver mange ressourcer at miljøsanere, nedtage, bortkøre og knuse elementerne. 

Renovering er i snit, ifølge Dagbladet Ingeniøren, op til 5 gange bedre for miljøet end nybyggeri.